22 Mart 2017 Çarşamba

Ek Gıda'ya Geçiş



Anneannesi ve Ruya Bosnak boregi yerken

Ben kendimi hazırlamadığımdan olacak Rüya'nın doğumunda değil de ek gıdaya geçişte daha çok zorlandım, daha çok stres yaşadım.Bunun iki sebebi var.

İlki Rüya 5. ayını doldurduğu zaman doktoru Rüya'nın son bir ayda çok az kilo aldığını söylemişti. Bizi direk mamaya yönlendirdi. Oysa o zamana kadar Rüya hiç mama ile beslenmemişti. Bunun üzerine gittiğimiz ikinci doktor bize ek gıdaya başlamamızı önerdi.

Doktorumuz püre yapmamamız gerektiğini buna alışabileceğini söyledi. Havuç ve patatesle başladık. Bunları suda haşlayıp çatalla ezip vermemizi söyledi doktorumuz. Sorun da burada başladı benim için. Ezilmiş de olsa Rüya'nın boğazında kalacağından korktum verdiklerimin. 5 aylık bebeğe haşlandıktan sonra yalnızca çatalla ezilmiş havuçları verirken epey streslendim. Neyse ki başımıza bir olay gelmedi. Sonra doktor BLW metodundan bahsetti. Eliyle kendi yiyecekti haşlanmış sebzeleri Rüya.

Böylece üç dört yaşına gelip de hala kendi kendine yemek yiyemeyen çocuklardan olmayacaktı. Fakat bence ben buna erken başladım. BLW yani Baby Led Weaning'e bebek oturabildikten sonra başlamak en iyisiydi sanırım. Ben ise daha mama sandalyesinde dik oturamayan çocuğun eline şeftalileri vermeye başladım. Hele yoğurt denememiz tam bir fiyaskoydu. Tabii ki tüm bunları annemle yazlıkta ve dışarıda yaptım. Evde hele de tek başına denenmemesi gerekiyor çünkü her yer batıyor. Ama gerçekten bebekler ellleriyle yemekten çok zevk alıyorlar. Dik oturmaya başlar başlamaz eline haşlanmış havuç, patates, ekmek, simit gibi şeyleri vermek lazım. Ben altı ayı dolduktan sonra bal, patlıcan ve bakla dışında her şeyi tattırdım Rüya'ya. Somon balığı, kırmızı et, kuru dut aklınıza gelebilecek herşey. Yalnızca evde yaptığımız şekerli kek ve kurabiyelerden vermedim. Ama pekmezle yaptıklarımı verdim.

Şu an Rüya on beş aylık sabah kahvaltılarında ona yumurtalı ekmek yapıp eline veriyorum ve yemekten çok zevk alıyor. Ama bazı cesur annelerin yaptığı gibi önüne bir kase sulu köfte koyup eline de kaşığı vermedim hiç. Ama yazın yine yazlıkta kesinlikle buna başlayacağım. Döküp saçıcak, yağlı ellerini saçına sürecek tabii ki ama her yemekten sonra yıkayacağız annemle. Çünkü onun  iki yaşına geldiğinde yemek dolu kaşığını ağzına götürebilmesini istiyorum. Buna başarmaktan o da çok mutlu olacak bunu da çok iyi biliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder